top of page
חיפוש

האם יש דפוס תזונה מומלץ לסוכרתיים מסוג 1?

  • תמונת הסופר/ת: חגית גילבר
    חגית גילבר
  • 18 באפר׳ 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

בדף העמדה התזונתי העדכני של ארגון הסוכרת האמריקאי (ADA) הכותבים מנסים לענות על השאלה החשובה הזו.


חסרים מחקרים איכותיים בקרב נחקרים עם סוכרת מסוג 1 שבחנו את ההשפעות של דפוסי תזונה שונים כמו תזונה ים תיכונית, צמחונית או טבעונית, דלה בשומן או דלה בפחמימות, דיאטת DASH, פלאו ועוד. כותבי המסמך מציגים שני מחקרים בלבד שעמדו בקריטריונים, ומוכיחים יתרון של דיאטות דלות מאד בפחמימות בקרב אנשים בוגרים עם סוכרת מסוג 1:


המחקר הראשון הוא מחקר התערבות שכלל 10 נבדקים בלבד אשר צרכו כ- 47 גרם פחמימות ליום למשך שבוע לעומת כ- 225 גרם פחמימות ליום למשך שבוע אחר (שתי הדיאטות היו שוות מבחינה קלורית). בשבוע בו המשתתפים צרכו דיאטה דלה מאד בפחמימות (ביחס לשבוע בו צרכו דיאטה עשירה בפחמימות) נמצאו פחות שינויים ברמות הסוכר, יותר זמן ביום של רמות סוכר תקינות, פחות היפוגליקמיות ושימוש מופחת באינסולין.


המחקר השני כלל 48 נבדקים ללא קבוצת ביקורת, אשר צרכו 75 גרם פחמימות ליום או פחות. נמצאו ירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר ועליה ברמת ה-HDL (ביחס לתחילת המחקר) אשר נשמרו גם לאחר 4 שנים.


אז מה, לדעתי, אנחנו יכולים להסיק מזה?

1. לזכור שחסרים מחקרים בקרב האוכלוסיה הספציפית של סוכרתיים מסוג 1 שבדקו או הצליחו להוכיח יתרונות של דפוסי תזונה כאלו או אחרים, ולכן מבחינת האמירה מבוססת המדע אין מסקנות מספיק משכנעות לכאן או לכאן.


2. לזכור כי עדיין חסרות הוכחות מדעיות לגבי ההשפעות המיטיבות והבטיחות של דיאטות דלות מאד בפחמימות לאורך זמן.


3. יחד עם זאת נראה שיש יתרונות להפחתת הצריכה היומית של הפחמימות וכדאי להשתדל להפחית את כמות הפחמימות בארוחות על מנת להשיג איזון סוכר טוב יותר ויציב יותר!


האם אנחנו יודעים לומר באופן מבוסס מדעית מהי כמות הפחמימות היומית המומלצת? נכון לכרגע לא.


כדאי לזכור כי בכל מקרה התשובה היא אינדבידואלית, תלויה בתגובה הגליקמית האישית וגם ברצונות, הצרכים, היכולות ותפיסות העולם הפרטיים. לכן תמיד כדאי לבחור את הדרך התזונתית האישית מתוך הרבה הקשבה לעצמינו.

 
 
 

Comments


bottom of page