על קורונה ביטחון תזונתי וקטניות
- חגית גילבר
- 18 באפר׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
הקורונה מטלטלת את המציאות של כולנו ונראה שהדבר הבולט ביותר בהתנהגות האנושית הוא לאגור מזון (וניירות טואלט🙃). ההתנהגות הזו היא כמובן טבעית ומובנת ומשקפת את אחד הצרכים הבסיסיים שעולים במשברים מהסוג הזה - הצורך בביטחון תזונתי.
ביטחון תזונתי הוא מצב בו לאדם יש גישה ישירה ויום יומית למזון. הדרך להשיג ביטחון תזונתי היא על ידי גידול מקומי של מזון והפחתה של התלות שלנו במזון מיובא, וגם על ידי השגה ואחסון של מזונות מזינים עם אורך חיי מדף.
מה הקשר בין ביטחון תזונתי לקטניות? קטניות יבשות הן מזון אידיאלי מבחינת אורך חיי המדף שלהן ומבחינת הערכים התזונתיים שלהן!
✔️קטניות נשמרות כמעט לנצח אם מקפידים לאחסן אותן בכלי אטום ובמקום קריר ויבש.
✔️קטניות הן מזון שלם ולא מעובד, עתירות בערכים תזונתיים!
✔️הן מהוות את המקור הטוב ביותר לחלבון מהצומח, וגם מקור מצויין לברזל, אבץ, סידן, ויטמיני B, סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים נוספים.
✔️הן עשירות בפוליפנולים (איזופלבנואידים וליגננים)- חומרים תזונתיים בעלי השפעה אנטי חמצונית.
✔️הן מכילות פחמימות אך מאופיינות באינדקס גליקמי נמוך- כלומר נוטות לגרום לעליה מתונה יחסית ברמות הסוכר בדם (רוב הקטניות היבשות אחרי בישול מכילות כ- 15 גרם פחמימות ל- 100 גרם וכ- 30 גרם פחמימות לכוס/ כ- 20 גרם לכוס קטניות מונבטות אחרי בישול)
✔️צריכה גבוהה שלהן (בעיקר של סויה) קשורה עם הפחתה של הסיכון לסוכרת מסוג 2!, וגם של מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים
✔️הקטנית הכי נחקרת היא סויה. ישנן עדויות מחקריות בחיות, שמראות כי צריכת חלבון סויה משפרת רגישות לאינסולין
ומה לגבי גידול מקומי? ניסיתי למצוא נתונים מדוייקים ולא הצלחתי אבל לפי ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק - חוקר והיסטוריון של תזונה, בעבר גידלו בארץ את רוב סוגי הקטניות ואילו היום הרוב המוחלט של הקטניות היבשות שאנחנו אוכלים מיובא... האם כדאי להנביט קטניות? ואיך עושים את זה?
כן לגמרי כדאי! ההנבטה מעלה הן את הכמות והן את הזמינות הביולוגית (כלומר את אחוז הספיגה) של הויטמינים והמינרלים, וגם מפחיתה מעט מהתופעה הפחות נעימה שקורית לחלק מאיתנו באכילת קטניות- גזים.
1. משרים את הקטניות במים בטמפרטורת החדר למשך 12-24 שעות,.
2. מסננים את המים ומשאירים את הקטניות במסננת. שוטפים את הקטניות מתחת לברז מים 2-3 פעמים ביום
3. אחרי כ-24-48 שעות צצים נבטים זעירים ובשלב הזה אפשר לאכול את הנבטים טריים או לאחסן במקפיא לבישול עתידי
בתמונה: עדשים שחורות שהנבטתי
Comments